Flag LogoGerb LogoSound Logo
ADU Logo
Zahiriddin Muhammad Bobur nomidagi Andijon davlat universiteti
Anvarova Maxliyo Marufjon qizi
UniversitetAnvarova Maxliyo Marufjon qizi
Emblem background

Anvarova Maxliyo Marufjon qizi

Katta o'qtuvchi

Telefon:

+998 97 232 62 62

Email:

maxliyoanvarova939@adu.uz

Anvarova Maxliyo Marufjon qizi

ILMIY ISHLAR HAQIDA MA'LUMOT

  • 2021-yil Magistraturani tamomlagan Limon va oshqovoq asosida yangi oziq-ovqat qo‘shilmalarini olish va ularni sinflash. Jami 20 dan ortiq ilmiy-uslubiy ishlar, 3 ta davlat guvohnomalari №DGU 16943 (13.05.2023), №DGU 17544 (06.06.2022) va №DGU 21759 (12.01.2023), Ts 303271760-02:2023 Oshqovoq yoki limonda quruq mahsulot, TY 303271760-01:2023, ”TY 568271452-01:2024 “ASMIRMAX oziq-ovqat qo’shilmasi” va Sertifikat № 016497 (15.06.2025). Bugungi kunda Andijon davlat universiteti kimyo kafedrasi mustaqil tadqiqotchisi sifatida “LIMON VA OSHQOVOQ ASOSIDA YANGI OZIQ-Ovqat Qo‘Shilmalarini Olish Va Ularni Sinflash” mavzusida da phd dissertatsiya ishi ustida tadqiqot olib bormoqdaman. 2021 yildan boshlab k.f.d., professor I.R.Asqarov va k.f.d., M.M.Mo’minjonov ilmiy rahbarligida “Limon va oshqovoq asosida yangi oziq-ovqat qo’shilmalarini olish va ularni sinflash” mavzusida ilmiy tadqiqot ishlarini olib borib, tadqiqot doirasida ichak yalig’lanish kasalliklarini davolash va oldini olish xususiyatlariga ega bo‘lgan, tarkibida biologic faol birikmalar saqlagan, Mahalliy sharoitda yetishtirilgan Limonni “Meyer” oshqovoqni “Baxodir” navi asosida xalq tabobati usullarida ichak yallig’lanish kasalligini davolash va oldini olish xususiyatiga ega bo‘lgan “ASMIRMAX” oziq-ovqat mahsuloti ishlab chiqildi. “ASMIRMAX” oziq-ovqat qo‘shilmasi tashqi iqtisodiy faoliyat tovarlar nomenklaturasi bo‘yicha sinflanib, unga: “limon va oshqovoq ayrim dorivor o‘simliklar asosida tayyorlangan, tarkibida A, B, C, PP vitaminlari, rutin, digidrokversetin, senerozid, salidrozid flavonoidlari, foydali aminokislotalar, moylar va ularning yog‘ kislotalarini saqlagan tabiiy oziqovqat qo‘shilmalari” uchun – 1212 30 150 8 yangi xalqaro tovar kod raqami ishlab chiqilib, davlat bojxona qo‘mitasi tomonidan amaliyotga joriy etilgan (О‘zbekiston Respublikasi Davlat bojxona qо‘mitasining 2024-yil 18 oktyabr № 17/05-24-0005 son ma’lumotnomasi). Natijada, oshqozon-ichak yallig‘lanish kasalliklarini davolash va oldini olish xususiyatiga ega bo‘lgan tabiiy oziq-ovqat qо‘shilmalarini sinflash, eksport va import qilishda ulardan undiriladigan boj tо‘lovlarini nazorat qilish imkonini bergan. Mavzu yuzasidan OAK tasarufidagi 5 ta xalqaro va 14 ta mahalliy jurnallarda maqolalar etildi. Xalqaro va Respublika konferensiyalarda 9 ta tezis e’lon qilindi.

ILMIY ISHLAR RO'YXATI

  • Askarov I.R., Anvarova M.M. Chemical composition and medicinal properties of pumpkin seed and its importance in folk medicine. Scientific Journal of the Fergana State University. DOI: 10.56292/SJFSU/vol30.iss1/a97.
  • Maxmudova M.M. O‘zbekistonda yetishtiriladigan oshqovoqning “Baxodir” navi meva pulpasi va po‘stining kimyoviy tarkibini aniqlash. Xalq tabobati plus, №2 (23), 2025.
  • Anvarova M.M. Oshqovoq urug‘i asosida vitamin mahsulotlarini ishlab chiqarish. Xalq tabobati plus, №1 (18), 2024.
  • Maxmudova M.M., Askarov I.R., Mo‘minjonov M.M. Turli nisbatdagi oshqovoq va limon po‘stloqlari aralashmasining antioksidantlik faolligini aniqlash. Xalq tabobati plus, №3 (20), 2024.
  • Askarov I.R., Atakulova N.B., Anvarova M.M. Citrus lemon L. planted in Uzbekistan: the varieties and their importance in folk medicine. International Multidisciplinary Journal for Research & Development, 11(11), 18–21. Published 2024-11-04.
  • Askarov I.R., Atakulova N.B., Anvarova M.M. Citrus lemon L.: determination of quality and quantity indicators in fruits. The Multidisciplinary Journal of Science and Technology, 4(11), 32–34.
  • Askarov I.R., Atakulova N.B., Anvarova M.M. Citrus lemon L.: the chemical composition and healing properties. International Journal of Artificial Intelligence, ISSN: 2692-515X, 2024, 67–71.
  • Anvarova M.M. Oshqovoq urug‘ining shifobaxsh xususiyatlari va xalq tabobatida qo‘llanilishi. Xalq tabobati plus, №2 (15), 2023.
  • Askarov I.R., Anvarova M.M., Atakulova N.B. Oshqovoq urug‘ining kimyoviy tarkibi. Xalq tabobati plus, №2 (15), 2023, 47–48-b.